TREINEN.weebly.com        

Fleischmann

Picture

Fleischmann bestaat al sinds 1887, maar ze hebben pas van af 1949 modeltreinen. In 1969 kregen ze de eerste treintjes in N, piccolo, zoals zij het noemen.
Klik hier voor de website van fleischmann. Fleischmann maakt ook treinen in het formaat HO, klik hier voor verdere info.

Historie

De onderneming werd in 1887opgericht door Jean Fleischmann. In het begin werd allerhande blikspeelgoed geproduceerd, zoals schepen, vliegtuigen, enzovoorts. In 1949 bracht het bedrijf een modelspoortrein op de markt op schaal0 (1:45). Nieuwigheid hierbij was dat het 2-rail gelijkstroom was, tot die tijd werden modeltreinen uitgevoerd in een 3-rail stroomsysteem. Productie hiervan stopte in 1959 vanwege het succes van de maat H0 (de helft kleiner, half-nul, 1:87) die in 1952 was geïntroduceerd. Fleischmann hanteerde in het begin echter de schaal 1:82, waardoor veel modellen iets groter waren dan die van andere merken. In 1968 bracht Fleischmann als eerste merk een model van een stoomlocomotief uit met aandrijving in de tender ipv in de locomotief, een concept dat door vele merken is gevolgd en dat Fleischmann nog steeds hanteert.

Nadat fabrikant Arnold in 1960 als eerste leverancier treinen in formaat N (1:160) in serie ging produceren, volgde Fleischmann in 1969 met het Piccolo-assortiment.

In 1967 bracht Fleischmann ook autoracebanen in schaal 1:48, compleet met diverse autootjes, op de markt. Dit product zou worden gevoerd tot eind jaren '70.

Op 18 februari 2008 werd bekend gemaakt dat Fleischmann is verkocht aan de firma Modelleisenbahn Holding GmbH, waaronder ook Roco valt. (wikipedia)


Producten

Fleischmann heeft 3 maten modelbanen in haar assortiment:

  • 0e (schaal 1:45) onder de naam "Magic-Train"
  • H0 (schaal 1:87)
  • N (schaal 1:160) onder de naam "Piccolo"
Voor alle spoorbreedtes biedt Fleischmann een volledig assortiment van locomotieven, wagons, rails, seinen en aanverwante toebehoren. (wikipedia)

Digitaal

In 1989 presenteerde Fleischmann een systeem waarbij meerdere treinen konden worden bestuurd: "Fleischmann-FMZ". Het product sloeg niet aan in de markt, onder andere omdat alleen met treinen van Fleischmann zelf gewerkt kon worden. Hierop inspringend bracht het bedrijf de Twin-Decoder en Twin-Center op de markt. Deze werkten met het DCC-formaat (Digital Command Control) waarmee ook treinen van andere leveranciers kunnen worden bediend. (wikipedia)

of